Integracija rešitev Commscope – Ruckus

Commscope – Ruckus je Rezultantin partner na področju naprednih stikalnih tehnologij. Tehnologijo teh stikal in operacijskih sistemov naši inženirji poznajo že od leta 1996, ko je bila ustanovljena družba Foundry Networks, ki je na tržišče postavila revolucionarne družine ethernet usmerjevalniških stikal. 

Foundry Networks se je kasneje združil z proizvajalcem SAN opreme Brocade in nato še z Arrisom, potem pa jih je prevzel Commscope, veliki newyorški operater z milijardo USD letnega prometa. Kot že nekdanje ime teh stikal nakazuje, gre za “litoželezno” opremo, ki se skupaj z robustnim programjem odlikuje po izjemni zanesljivosti in vzdržljivosti. Vse družine stikal ICX,  danes imenovane Ruckus, distribucijska, agregacijska in jedrna, si delijo isti operacijski sistem in imajo skupni nadzorni sistem in omrežno analitiko.

Rezultanta tesno sodeluje z regijskim distributerjem za stikala Ruckus in ima dostop do neposredne podpore proizvajalca, kadar je to potrebno. 

 

Predstavitev partnerja Commscope

Commscope je eden vodilni globalnih proizvajalcev opreme za kampus omrežja in dostopovna omrežja. Za njihovimi proizvodi in storitvami stoji več kot 30.000 zaposlenih na 55 proizvodnih in distribucijskih lokacijah po vseh celinah. Družba je registrirala več kot 15.000 patentov in sodeluje z več kot 10.000 integratorskimi partnerji v 190 državah. V raziskave in razvoj vsako leto vloži več kot 800 milijonov USD. 

 

Predstavitev produktnih družin stikal Ruckus ICX

 

Doživljenjska garancija stikal ICX

Vse družine stikal ICX imajo na celotno stikalo (z izjemo vtičnih optičnih priključkov) doživljenjsko garancijo proizvajalca. To pomeni, da v primeru okvare proizvajalec v okviru naslednjega delovnega dne odpremi končnemu uporabniku drugo stikalo, uporabnik pa mora pokvarjeno stikalo vrniti v roku 30 dni.

Izraz ‘doživljenjska’ pomeni, da bo garancija veljala še vsaj 5 let od dne, ko je bila prekinjena proizvodnja tega tipa stikala. Uporabnik je do vseh programskih popravkov in tudi nadgradenj programske opreme upravičen brezplačno. 

Doživljenjska garancija velja za prve kupce nove opreme. Če je bila oprema prodana drugemu končnemu uporabniku kot rabljena, doživljenjska garancija ne velja več.

 

Sklopljivost stikal ICX v distribuirane sklade z do 10 km med posameznimi vozlišči

Vse družine stikal ICX imajo izjemne možnosti medsebojnega povezovanja. V sklad je mogoče povezati do 12 stikal s po 48 uporabniškimi priključki. Za povezovanje v sklad je mogoče uporabiti tudi vse razširljive priključke za dvižno povezovanje (uplink). Tudi vstopna distribucijska stikala za priključevanje uporabnikov imajo možnost do 8 dvižnih priključkov s po 10 Gb/s, kar pa v manjših delovnih okoljih omogoča tudi neposredno priključevanje strežnikov. To je lastnost, ki je pri večini proizvajalcev ethernet stikal zelo redko razpoložljiva. 

Specifična razlikujoča lastnost stikal ICX je tudi možnost distribuiranih skladov, saj je možno stikala povezati v enovito delujoč sklad celo do razdalje 10 km. 

 

Družina distribucijskih stikal ICX-7150 in ICX-7250

Stikala družine ICX-7150 in ICX-7250 so univerzana vstopna stikala za uporabo v zgradbah ali manjših kampusih. Imajo 8 do 48 uporabniških priključkov s hitrostmi med 1 in 10 Gb/s. Za dvižne povezave proti agregacijski ali jedrni plasti omrežja in za povezovanje v sklad stikal je na voljo do 8 priključkov 10 GbE. Ta pristop nudi vse prednosti osrednje šasije, a ohranja fleksibilnost distribuiranega sklada. 

Stikala imajo lahko do dva hot-swap napajalnika. PoE zmogljivosti podpirajo 30W ali 90W high-power v kombinaciji z ustreznima napajalnikoma. 

Posebej ugodna lastnost stikal ICX-7150 je tiho delovanje brez ventilatorjev. Navkljub veliki stikalni moči v non-blocking arhitekturi lahko stikala delujejo brez ventilatorja do skupne porabe PoE moči 150W. 

Družina ICX-7250 je idealno stikalo za priklapljanje do 8 strežnikov z 10 Gb/s priključki v manjših okoljih. Te lastnosti nima skoraj noben konkurenčni proizvajalec.

V manjših podatkovnih centrih s strežniškimi vmesniki 1 GbE ta lastnost omogoča tudi uporabo stikala v funckiji TOR (Top of the Rack) in s tem najcenejšo opcijo povezovanja strežnikov v 10 Gb/s jedro omrežja. 

 

Družina naprednih distribucijskih, agregacijskih in TOR stikal ICX-7450, ICX-7550 in ICX-7650

Te tri družine stikal ICX so primerne za napredno distribucijsko plast, za agregacijsko plast omrežja ali za uporabo kot TOR stikala. Podpirajo že tudi napredne usmerjevalne algoritme, vključno z BGP. Nekatera od teh stikal imajo že vgrajene vmesnike 100 Gb/s in so znanilec novih časov 100 GbE kampus omrežij. Na uporabniški strani omogočajo Multigigabit priključke 1/2.5/5/10 Gb/s. Na agregacijski strani podpirajo 100 Gb/s priključke za povezovanje v sklad ali druga omrežja.

 

Izmenljivi redundantni napajalniki podpirajo napredni ali vzvratni pretok zraka skozi ventilatorje. Standardno ali HiPower PoE napajanje na priključkih je mogoče do skupne porabe moči 1.666 W.

Podprti so napredni usmerjevalni algoritmi, IPv4 in IPv6 ter MACsec. 

Stikalna zmogljivost družine ICX-7550 na hrbtišču skladovne povezave omogoča agregirane hitrosti do 1 terabit full-duplex. Najzmogljivejša stikala iz tega razreda imajo že na uporabniški strani priključke 10 GbE in so primerna že za priklapljanje strežniških kapacitet v 40 GbE ali 100 GbE jedro omrežja. Priključevanju strežniških naprav je namenjeno do 24 Multigigabit Ethernet priključkov 1/2.5/5/10G. Vključevanju v omrežje in sklade pa so namenjeni priključki 2x 40 GbE ali 4x 40GbE oziroma 2x 100 GbE.

 

Stikala so opremljena z modularnimi redundančnimi napajalniki hot-swap s smernim pretokom zraka po izbiri, ki delujejo v načinu porazdeljevanja bremena. Podprte so moči od 250W do 1.500W, ki lahko služijo kot vir napajanja za zahtevne PoE naprave naslednje generacije. 

Stikala imajo na hrbtišču preklopno zmogljivost 1,12 terabita in so lahko idealna TOR stikala za priklapljanje strežnikov v srednje velikem podatkovnem centru. 

Nadgradljivost najmočnejših stikal iz tega rezreda seže do 1.800 priključkov, delujočih kot ena sama naprava, v prostorsko distribuiranem skladu na medsebojnih razdaljah do 10 km, kar je idealno za kampus ali metro omrežja. 

 

Jedrna stikala ICX-7750 in ICX-7850

Tradicionalna lokalna in kampus omrežja so imela jedro načrtovano s stikalnimi šasijami, da so lahko zagotovila zanesljive, dovolj hitre in nadgradljive stikalne zmogljivosti. Ob napredku omrežnih procesorjev so danes jedrne rešitve s skladovnim pristopom lahko bistveno bolj fleksibilne. Jedro omrežja je danes lahko distribuirano po kampusu in priključke ter zmogljivosti nudi na razpolago točno tam, kjer so potrebni. Zaradi tega je tudi optično ožičenje lahko bolj preprosto in zanesljivo. 

Jedrna stikala Ruckus omogočajo transparentno žično hitrost na vseh priključkih distribuiranega sistema s kapacitetami do 6,4 Tb/s, dostopovno plast omrežja za priklapljanje uporabnikov in strežnikov na hitrostih priključkov 10 / 25 Gb/s ter jedrno agregacijo v distribuirane sklade ali druga omrežja na priključkih hitrosti 40 / 100 Gb/s. 

Bogata paleta usmerjevalnih protokolov in softverskih opcij omogoča izgradnjo najzahtevnejših rešitev v stikalni industriji. 

Stikala v tem razredu so prave zverine, dimenzionirane in izdelane za brezprekinitveno delovanje. Standardno vgrajeni redundančni napajalniki s porazdeljevanjem bremen, hot-swap moduli za napajanje, do 6 med delovanjem zamenljivih hladilnih ventilatorjev in programska oprema za transparentno nadgrajevanje stikal med obratovanjem zagotavljajo neprekinjeno delovanje brez izpadov.  Izjemna gostota omrežnih priključkov omogoča priključitev 96 x 10 Gb/s naprav v stikalo s samo 1 RU višino v komunikacijski omari. 

Načrtovana za delovanje brez prekinitev, ta stikala omogočajo povezovanje podatkovnih linij v snope (trinking) med fizično različnimi stikali z možnostjo porazdeljevanja bremen med različnimi stikali v istem snopu. Prav tako je podprto vstavljanje v sklad in odvzemanje iz sklada med delovanjem.  

Dimenzioniranje opreme in načrtovanje rešitve

Pri izbiranju opreme je smiselno, da se naročnik posvetuje z našim inženirjem načrtovalcem. Čeprav naročnik točno ve, kakšne karakteristike opreme in kakšne prepustne hitrosti potrebuje, praviloma specializirani inženirji še bolje poznajo lastnosti posameznih tipov opreme. Prav tako bo izkušen načrtovalec, ki ima za seboj že stotine načrtov, iz minulih izkušenj takoj prepoznal pomanjkljivosti v rešitvi in ozka prometna grla. 

Pri optimizaciji zmogljivosti in cene je skoraj vedno pametneje odšteti 10% višjo ceno za 100% večje zmogljivosti. Telekomunikacije so hitro spreminjajoča se panoga. Rešitve je potrebno planirati vsaj za obdobje 5 do 7 let in pri tem računati na pričakovano rast prometa zaradi novih omrežnih storitev, ki bodo prišle v tem času. 

Pričakovana življenjska doba stikal Ruckus je 10 let in tudi dlje, podprta z zgoraj opisano doživljenjsko garancijo. Zato je vredno investirati v rešitev, ki bo dolgoročno zadostila potrebam naročnika in ne bo z ozkimi grli omejevala prometa.


Pogosta vprašanja in odgovori


V: Zakaj bi se naročnik opredelil za stikala Ruckus, če obstajajo podobna cenejša stikala?

O: Drži, da obstajajo cenejša azijska stikala z navidezno podobnimi lastnostmi. Vendar naročnik ne sme gledati na ceno kosov opreme, ampak na celoten strošek rešitve v njeni življenjski dobi in funkcionalnost opreme, ki jo bo kupil. Pri tem je Ruckus nesporni zmagovalec med vsemi konkurenti. Ruckus je ena redkih znamk, ki ima doživljenjsko garancijo in vse programske nadgradnje brezplačne. Nekateri cenejši konkurenti imajo garancijo 3 mesece, vse ostalo je plačljivo. Protokolna podpora v programski opremi stikal Ruckus je 100% standardizirana in je sklopljiva z vsako standardno rešitvijo, kar pri nekaterih proizvajalcih ne drži. Izkustvena doba delovanja opreme Ruckus presega 10 let, medtem ko cenena stikala odpovedujejo že po nekaj letih. 

Seveda pa velja tudi obratno: konkurenčni izdelki, ki imajo vse to, kar imajo stikala ICX, imajo neprimerno višjo ceno od Ruckusove, čeprav so po lastnostih in kakovosti v istem razredu. 


V: Kako deluje doživljenjska garancija stikal ICX?

O: V malo verjetnem slučaju, da stikalo ICX odpove, uporabnik kontaktira lokalnega integratorja, pri katerem je kupil opremo. Integrator bo preveril, če gre res za odpoved, od proizvajalca dobil tako imenovano RMA številko za vračilo opreme in naslov, kam je potrebno opremo vrniti. Naslednji dan bo proizvajalec na uporabnikov ali na integratorjev naslov poslal enako nadomestno opremo. Uporabnik bo svoj okvarjeni kos opreme v 30 dneh poslal nazaj na naslov, ki ga je dal proizvajalec ob izstavitvi RMA številke.

V življenjskem ciklu opreme je vsa programska oprema, popravki in nadgradnje, uporabniku prosto razpoložljiva na internetu. Lahko si jo namešča sam, ali pa mu pri tem pomaga integrator. 


V: Zakaj pravite, da so nadzorni sistemi Ruckusa optimalni za uporabnika?

O: Zato, ker naročnik ne kupi nadzornega sistema po neki znani ceni, ampak kupuje poceni licence za končne naprave, ki se povezujejo v nadzorni sistem. Zaradi tega pristopa nadzorni sistem ni enkratni velik strošek, ampak naročnik kupi samo točno toliko licenc, kolikor ima naprav. Če bo kasneje kupil novo napravo, bo dokupil zanjo nadzorno licenco. Na ta način uporabnik plača minimalni strošek točno za to, kar potrebuje in niti evra več. 

Poleg tega je Ruckusov nadzorni sistem intuitiven in visoko avtomatiziran. Če je rešitev od začetka zasnovana dobro, uporabnik v omrežje doda novo napravo, za vse ostalo pa poskrbi nadzorni sistem.