“Ni težko niti hoditi po vodi niti razvijati programske opreme po specifikaciji, če sta obe zamrznjeni.”

Edward V. Berard, programski inženir


Blizu nam je sistemsko programiranje in nemogoče stvari so nam izziv. 

V sodelovanju z eno naših strank smo razvili povsem samostojni IPAM (IP Address Management) sistem, ki brez težav obdeluje nekaj 10.000 IP naslovov.

Za slovenskega operaterja samo napisali sistem za upravljanje omrežij, ki jih pri njih zakupijo njihove stranke. Upravljalni sistem omogoča, da upravljanje segmentov omrežja, aktivnosti priključkov in dovoljenih naprav v omrežju opravlja stranka sama brez operaterja. Več o tem tukaj.

 

Za eno od strank smo implementirali sistem zbiranja in obdelave statističnih podatkov, povezanih z ogledom video vsebin iz nekaj 100.000 STB (Set-Top Box) naprav. Implementacija za delovanje porabi vsaj 50-krat manj procesorske moči in zasede približno 1000-krat manj pomnilnika, kot izvirna implementacija proizvajalca. Več o tem tukaj.

Razen programske kode, ki teče nekje v globini strežnikov in počne čarovnije, povsem odmaknjena od oči, zato da je v ospredju videti vse enostavno, pa pišemo tudi aplikacijske rešitve, rokujemo s podatki in naredimo celo prav všečne grafične aplikacijske vmesnike.

 


“Preprostost je predpogoj za zanesljivost.”

Edsger Dijkstra, pionir računalniške teorije


Upravljanje omrežij je naše priljubljeno področje. Zato ni nenavadno, da smo na to temo napisali tudi namensko programsko orodje. Z njim stranki omogočamo nastavljanje konfiguracij priključkov na stikalih, ki jih ima zakupljena kot zasebno omrežje na javni insfrastrukturi omrežnega operaterja. Več o tem lahko preberete tukaj.

K omrežnim storitvam sodi tudi zajemanje statističnih podatkov iz res velike množice naprav v omrežju. V tak razred spada izdelava rešitve “Statistics Server”, s katero smo javnemu operaterju omogočili zbiranje statističnih podatkov o gledanosti TV programov iz več kot sto tisoč (100.000) naprav STB (Set-Top-Box). Več o tem tukaj.

Znamo zajemati podatke iz okolja in jih uporabniku prikazati v lahko razumljivi obliki. Napišemo vmesnike za nadzorne sisteme, ki bodo skrbeli za potek procesa namesto vas in vas opozorili, ko bo potrebna vaša intervencija. Od temperature in vlage v opazovanem prostoru, do zaloge papirja in barvila v vašem tiskalniku v četrtem nadstropju, ki se ne sme ustaviti.

Zajemanje veličin dveh okoljskih senzorjev v enotedenski graf.  

Albert Einstein je dejal, da pameten človek težavo reši, moder človek pa se ji izogne. Zato je pri programskem inženiringu potrebno uporabljati modrost.


Pri pisanju programske opreme uporabljamo okolja in jezike, ki so najprimernejši za konkretno rešitev. Cobola in Fortrana pri nas sicer res ne boste našli. Imamo pa dolgoletne izkušnje z načrtovanjem in izdelovanjem programske opreme, pisane v programskih jezikih C, C++, GO, Python, PHP, Java, Perl. Spogledujemo se tudi z zanimivimi novimi programskimi jeziki, kot so Rust ali V, in drugimi bolj eksotičnimi razvojnimi okolji.